Teddy maci megmenekülése

2019 októberében, mint minden nap oly sokszor, megcsördült a Pomázi Állatmenhely telefonja. A vonal másik végén egy kétségbeesett hang azt közölte, hogy a közeli mezőn egy pár hetes kutyakölyköt találtak szörnyű állapotban. A menhely önkéntesei azonnal odarohantak, a beszámoló alapján sok mindenre felkészültek, de az eléjük táruló látvány még az ő sokat látott szemüket is elborzasztotta. Az aprócska kölyök tragikus állapotban volt.

Teddy.jpg

A kiskutya fejét több helyen is beköpték a legyek, a már kikelt légylárvák elkezdték elevenen felfalni, az egyik szemét teljesen elborították a lárvák, de sajnos jutott belőlük a másik szemébe is bőven. A füleibe is bemásztak és a fejbőre is nagyon sebes volt.

Azonnal a menhelyre vitték, szörnyű sebeit kitisztították, majd sürgős állatorvosi ellátást (sebkezelés, fertőtlenítés, fájdalomcsillapítás, antibiotikum) kapott, amit ő fájdalmai ellenére hősiesen és morgás nélkül tűrt.

Most várakozni kellett, hogy kiderüljön, súlyosan sérült szeme és fejbőre menthető-e. Sajnos, a gondos és szakszerű kezelés ellenére a gyógyszerek és krémek nem hoztak gyógyulást,  bal szeme annyira megsérült és a fejtetőn levő bőr nagy része is annyira elhalt, hogy menthetetlennek bizonyult, a műtét így elkerülhetetlen volt.

Az operációra való előkészítés közben vált nyilvánvalóvá, hogy a bőrelhalás a fej milyen nagy területét érintette, ami az állatorvosi csapatot is kihívás elé állította, mert a sebzáráson túl arra is figyelniük kellett, hogy elég bőr maradjon a jobb szem normális működéséhez (becsukás-kinyitás).

Teddy megtalálásakor.jpg
Teddy műtét után.jpg
Teddy_gyógyultan.jpg

A műtét után szépen lábadozott, a gyógyszerein kívül a menhelyen kapta a Burgimmune prémium immunerősítő kombinációt. Kedves természetéből adódóan jól viselte a műtét utáni, a sebgyógyulással járó beavatkozásokat is.

Sebei szépen gyógyultak és a kedve is egyre jobb lett. Már játszott és igazi kölyök módjára már kezdett rosszalkodni is. Nemcsak a menhely önkénteseinek, hanem az állatorvosi csapatnak is nagy kedvence lett, mindenki adott neki egy becenevet, így lett Teddy maci, Csoki, Csákcsók.

Mára boldog gazdis életet él, szerencsére nem került messzire, mert a menhely elnöke fogadta örökbe.