Terápiás lehetőségek daganatos betegségeknél

A rosszindulatú daganatos betegség - mint diagnózis, bármennyire is ijesztő - szerencsére ma már egyre több esetben véglegesen meggyógyítható. Egyre több információval rendelkezünk erről a kórképről, egyre több részletét ismerjük meg, így a gyógyításához is egyre több kulcsot kapunk a kezünkbe. Ennek a betegségnek nagyon sok megjelenési formája létezik, ezért a terápiás lehetőségek is nagyon változatosak, és azok költsége is nagyon eltérő.

Ha a teljes és végleges gyógyulás nem lehetséges, akkor Kedvenceink daganat ellenes terápiájának legfontosabb szempontja a jó életminőség minél tovább tartó megőrzése, szemben csak az élettartam növelésével. A leghatékonyabb kezelési protokollhoz pontos diagnózis és a betegség elterjedtségének mértékének ismerete szükséges.


A lehetséges kezelési módok kutyák, macskák és más kisállatok esetében is nagyjából ugyanazok, mint embereknél. A daganatos betegségek kezelése nagyjából ugyanannyira sikeres és a költségei is hasonló nagyságúak, mint egyéb, nem daganatos, krónikus kórképeké.


A leggyakrabban alkalmazott kezelési módok a következők:


· a daganat sebészeti eltávolítása,

· a kemoterápia,

· és a sugárkezelés.

Mindenképp célszerű a lehető legradikálisabb terápiát választani. A fenti lehetőségeket vagy önállóan, vagy kombinálva alkalmazhatjuk, az eset minden egyedi jellemzőjét (életkor, általános állapot, szövettani besorolás, daganat mérete, stb.) figyelembe véve.


A sebészi eltávolítás a leggyakoribb terápia a daganatok elleni harcban. A legjobb eredmény természetesen akkor várható, ha a daganatot teljes egészében és ép szélekkel (azaz egészséges sejtekkel körülvéve) sikerül eltávolítani.A kemoterápiás kezeléskor többféle, a sejtosztódást gátló készítményt alkalmazhatnak, akár szájon át, akár más módokon. A mellékhatások sokszor kevésbé gyötrőek, mint embereknél, mert az alkalmazott adagok is kisebbek. A kemoterápia szinte kötelező, ha a daganat már áttéteket képzett vagy a betegség az egész szervezetet érinti (pl. nyirokrendszer, leukémia).


Kiegészítheti, hatékonyabbá teheti a sebészi eltávolítást és a sugárterápiát is.


A sugárterápia alkalmazásakor az ionizáló sugárzás tönkreteszi a daganatsejtek DNS-ét. A sugárzás csak lokális, a mai korszerű gépeknek köszönhetően a mellékhatások minimalizálhatóak. A beavatkozás során az állatoknak mozdulatlannak kell lenniük, ezért el kell őket bódítani.


Ezt a három, alapvető fontosságú módszert több más terápiával is ki lehet egészíteni, amik lehetnek a legújabb kor eredményei (pl. immun-, lézer, fotodinámiás terápia), vagy a régebbi korok örökségei (pl. gyógynövények, masszázs, akupunktúra).

66 megtekintés0 hozzászólás
Hírlevél feliratkozás
  • White Facebook Icon

©2019 by Natural Pet Care System.