Oral Administration of β-1,3/1,6-Glucan to Dogs Temporally Changes Total and Antigen-Specific IgA and IgM

A β-1,3/1,6-glükán szájon át történő beadása kutyáknál ideiglenesen megváltoztatta az összes és az antigén specifikus IgA és IgM ellenanyagot

A Saccharomyces cerevisiae élesztőgombából kivont 1,3-1,6-béta-glükánok orális adagolásának hatása a kutyák humorális immunitására eddig nem ismert. Ebben a vizsgálatban 15 beagle szájon át MacroGard tablettát kapott - amely 150 mg béta-glükánt tartalmaz - naponta 4 héten át. Ezen időszak végén a glükánnal kezelt csoportban szignifikánsan csökkent a teljes szérum IgA szint, a kontroll csoporthoz és a kísérlet kezdetéhez képest. Ezzel szemben a teljes szérum IgM szint jelentősen emelkedett, míg az IgG szint nem változott. A vizsgálat során hasonló változásokat tapasztaltunk a Bordetella-specifikus IgA és IgM titereknél a vakcinázást követően azoknál a kutyáknál, akik béta-glükán kiegészítést kaptak. Az IgA koncentráció szignifikánsan csökkent a béta-glükánt kapó csoport nyálában és könnyében, a placebo csoporthoz képest. Ezek a változások eltűntek a kiegészítő takarmányozás befejezése után egy héttel. Összefoglalva, az eredmények az izotípusprofil átmeneti változását mutatták a béta-glükán kiegészítés során.

Effects of orally administered β – 1,3/1,6 – glucan on vaccination responses and immunological parameters in dogs

A szájon át beadott  β-1,3/1,6-glükán hatásai a vakcinázás hatékonyságára és egyes immunológiai paraméterekre

(Boris Vojtek, Jana Mojžišová, Peter Smrčo & Monika Drážovská); Pages 993-1002 | Received 20 Dec 2016, Accepted 25 Apr 2017, Published online: 22 May 2017

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09540105.2017.1324407

A tanulmány célja az volt, hogy értékelje orálisan beadott 1,3-1,6-béta-glükán immunmoduláló hatását a leukocita funkciókra és a kutyák vakcinázásra adott reakcióira. Harminc kölyköt két csoportba osztottunk (G és C), amelyek mindegyike 15 egyedből állt. A kölyköket veszettség és a kutya parvovírus-2 ellen oltottuk. A G csoport egyedei orálisan 4 mg / ttkg oldható glükánt kaptak naponta egyszer 98 napon keresztül. A leukociták fagocitotikus és metabolikus, és a limfociták proliferációs aktivitását a 0., 14., 28., 42. és 56. napon értékeltük. A kutya parvovírus 2. típusú és veszettség vírus elleni antitest választ hetente mértük. Mindkét csoportot összehasonlítva a leukociták fagocitotikus aktivitásának jelentős növekedését figyeltük meg (p <0,001). A veszettség vírus elleni, valamint a CPV-2 elleni antitestek hamarabb érték el a védettséget adó szintet a béta-glükánnal kezelt G csoportban. Eredményeink arra utalnak, hogy a béta-glükán pozitív hatást gyakorol bizonyos nemspecifikus immunitási paraméterekre, valamint az értékelt vakcinázásra adott válaszra.

Single Agent Polysaccharopeptide Delays Metastases and Improves Survival in Naturally Occurring Hemangiosarcoma

Egy poliszacharopeptid késlelteti a metasztázisok kialakulását és javítja a túlélést a természetesen előforduló hemangioszarkómában

(Dorothy Cimino Brown and Jennifer Reetz); Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2012, Article ID 384301, 8 pages

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/384301/

A WHO 2008-as jelentése a különféle daganatos betegségek globális előfordulásáról megmutatja, hogy sok beteg olyan országban él, amely nem rendelkezik kellő erőforrásokkal a rosszindulatú daganatok elleni küzdelemhez. Ezért fontos lenne fejleszteni azokat az alternatív kezelési stratégiákat, amelyek kisebb költséggel, de csökkenthetik a betegség globális előfordulását. A poliszacharopeptid (PSP) a Coriolus versicolor gombában található bioaktív fehérje. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a PSP in vitro tumorellenes hatású és gátolja az indukált tumorok növekedését állatkísérletekben. A PSP klinikai szempontból releváns előnyeinek bizonyítékai daganatos betegekben ugyanakkor hiányoznak. A daganatos betegeknél nagyszabású, randomizált, szabályozott PSP vizsgálatok elvégzéséhez szükséges erőforrások befektetése könnyebben indokolható, ha a daganatellenes és túlélést elősegítő tulajdonságokat az emberi betegséghez hasonló, a természetben előforduló rosszindulatú daganatos betegség komplex állatkísérletében dokumentálják. Gyors áttétképző tulajdonsága és érrendszeri eredete miatt a kutyák haemangiosarcomáját használják antimetasztatikus és antiangiogén terápiák vizsgálatára. Ebben a kettős-vak, randomizált, többfajta dózisú kísérleti vizsgálatban a nagy dózisú PSP jelentősen késleltette a metasztázisok progresszióját, és a kutyák haemangiosarcomájában eddigi leghosszabb túlélési időt eredményezett. Ezek az adatok arra utalnak, hogy azoknál a rosszindulatú daganatos betegeknél, akiknél a fejlett terápiás lehetőségek nem állnak rendelkezésre, a PSP egyedülálló szerként jelentősen javíthatja a morbiditást és a mortalitást.

Immunomodulatory effect of glucan on specific and nonspecific immunity after vaccination in puppies.

A glükán immunmoduláló hatása a specifikus és nem specifikus immunitásra kölyökkutyákban vakcinázás után

A vizsgálat célja az 1,3-1,6-béta-glükán immunstimuláló hatásának meghatározása volt  kölyökkutyákban. Tanulmányoztuk a vakcinázás hatékonyságára gyakorolt ​​hatását, különösen a kutya parvovírus és veszettség esetében. A vakcina és a béta-glükán együttes alkalmazása jelentősen megemelte a nem specifikus immunológiai paraméterek (a leukociták fagocitotikus képességét, a limfociták blastogén válaszát, a polimorfonukleáris sejtek metabolikus és kemotaktikus aktivitását) szintjét. A kutya parvovírus (Ab CPV) és a veszettség elleni antitestek szintje a vakcina alkalmazását követő 28. napon mutatta a legszignifikánsabb emelkedést és az 1,3-1,6-béta-glükánt kapott csoportban (Group GV) a kontroll csoporthoz képest (V csoport, csak a vakcinázott kölykök). A béta-glükán kiegészítést nem kapott kutyák nem termeltek ilyen jelentős mennyiségű antitestet. Arra a következtetésre juthatunk, hogy a béta-glükánnak immunstimuláns hatása van.  

Immunomodulatory activities associated with beta-glucan derived from Saccharomyces cerevisiae.

A Saccharomyces ceravisiae-ből származó béta-glükánnal kapcsolatos immunmoduláns aktivitások

Ebben a kísérletben megvizsgáltuk a Saccharomyces cerevisiae élesztőgombából származó béta-glükán fungicid tulajdonságra, citokin termelésre és az NK sejtek aktivitására gyakorolt hatását. A C57BL/6 nőivarú egerekből származó lép és peritoneális sejteket vizsgáltuk, amelyeket előzetesen (24 vagy 48 óra) injektáltunk 20 vagy 100 mikrogramm béta-glükánnal i.p. Az előzetesen in vivo béta-glükánt kapott egerekből származó lépsejteket alapoztak több IL-12-t és a TNF-alfa-t termeltek, amikor S. aureus-t stimulusként alkalmaztuk. Emellett a béta-glükán növelte az NK lépsejtek aktivitását YAC célsejtekkel szemben. Ebben a kísérletben néhány, a béta-glükánra eddig még nem ismert immunmoduláló aktivitást figyeltek meg.

Influence of β-1,3/1,6-D-glucan on non-specific cellular defence mechanisms in lambs

A β-1,3/1,6-D-glükán hatásai a bárányok nem specifikus, sejtes védekező mechanizmusaira

A vizsgálat célja az 1,3-1,6-béta-glükán táplálkozásban kifejtett hatásának becslése a bárányok nem specifikus celluláris immunitására. A vizsgálatban huszonhat 21-28 napos bárányt vizsgáltunk két csoportban: I - kontroll és II - kísérleti (7 kos és 6 jerke minden csoportban). Az állatokat azonos higiéniai és táplálkozási körülmények között tartottuk. Az I. csoportból származó bárányok alap, kontroll takarmányt kaptak, míg a II. csoportba tartozó bárányokat 1,3-1,6-béta-glükánt tartalmazó takarmányt adtunk 80 mg / kg / nap adagban. A kontroll és kísérleti csoport állataiból vért vettünk a kísérlet megkezdése előtt, és 15, 30 és 60 nappal a kísérlet befejezése után. Megvizsgáltuk a vérben található fagociták RBA és PKA tulajdonságait, valamint  a vér limfocitáinak (MTT) ConA és LPS kiváltotta proliferációját. Az eredmények azt mutatták, hogy az 1,3-1,6-béta-glükánt kapott csoportban a kísérlet végéig statisztikailag szignifikánsan megemelkedett a bárányok fagocita és limfocita aktivitása a kontroll csoporthoz képest.

Medicinal importance of fungal beta-(1-->3), (1-->6)-glucans.

A gombából származó  β-1,3/1,6-glükán gyógyászati jelentősége

(Chen J, Seviour R.); Mycol Res. 2007 Jun;111(Pt 6):635-52.       

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17590323

A jelenleg rendelkezésre álló vizsgálatok eredményei nem egységesek meg a rák kockázata és a ginzeng fogyasztás közötti összefüggésben. Ezért arra törekedtünk, hogy ezt a különböző tanulmányok meta-elemzésével értékeljük. A ginzeng fogyasztásának a rákos megbetegedésekre gyakorolt ​​hatásának szisztematikus felmérésére 1990-től 2014-ig hat adatbázisban kutattunk (PubMed, az Ovid Technologies, az Embase, a Cochrane Könyvtár, stb.). A metaanalízis eredményei azt mutatják, hogy a rák kockázata jelentősen csökken a ginzeng fogyasztásával és hogy a hatás nem szervspecifikus.

Ginseng consumption and risk of cancer: A meta-analysis

A ginzeng fogyasztása és a rák kockázata: metaanalízis

A jelenleg rendelkezésre álló vizsgálatok eredményei nem egységesek meg a rák kockázata és a ginzeng fogyasztás közötti összefüggésben. Ezért arra törekedtünk, hogy ezt a különböző tanulmányok meta-elemzésével értékeljük. A ginzeng fogyasztásának a rákos megbetegedésekre gyakorolt ​​hatásának szisztematikus felmérésére 1990-től 2014-ig hat adatbázisban kutattunk (PubMed, az Ovid Technologies, az Embase, a Cochrane Könyvtár, stb.). A metaanalízis eredményei azt mutatják, hogy a rák kockázata jelentősen csökken a ginzeng fogyasztásával és hogy a hatás nem szervspecifikus.

The awakened immune system sweeps out tumours.

A felébresztett immunrendszer kisöpri a daganatot.

Az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadítja a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott kombinált immunstimuláns kezelés. A daganat által rájuk kényszerített bénulásból magukhoz térítve az immunsejtek úgy söprik ki a daganatot és annak áttéteit a szervezetből, mintha egy vírusfertőzést számolnának fel. Szellemi atyja, Ronald Levy szerint az egyelőre csak egerekben kipróbált eljárás elvben bármilyen daganattípus kezelésére alkalmas lehet, és a klinikai próbák már 2018 vége felé megkezdődhetnek. Tátrai Péter biológus élvezetes, közérthető írásában részletesen elemzi az év elején bejelentett, nagy szakmai és sajtóvisszhangot keltett eredményt.